Sıkça Sorulan Sorular

Elma fidesi nasıl yetiştirilir

Fazla soğuğa gelmeyen elma bitkileri, 20 – 26 derece arası sıcaklıklarda ideal olarak yetişir. Elmanın olgunluk döneminde yağış olaylarının gerçekleşmesi meyve …

Elma fidesi hangi ayda ekilir?

Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur.

Elma ağacı ne kadar zamanda büyür?

Dikilen elma fidanının anacına göre büyümesi de değişiklik gösterir. Klasik anaçlı ise 4-5 yılda, yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır. Yarı bodur veya bodur anaçlı elma fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.

Elma kaç günde çimlenir?

Bu poşetin yaklaşık 60-80 gün buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Havluların ıslak olup olmadığını ve her 20 günde bir filiz oluşup oluşmadığını dikkatlice kontrol ederiz. Poşeti buzdolabına koyduğumuz günden itibaren 60-80 gün sonra, poşeti dikkatlice açarak sadece filizlenmiş olan tohumları seçeriz.

Bir elma ağacı nasıl yetiştirilir?

Her çeşit toprakta yetişebilen elma, fazla rüzgarı ve sert hava koşullarını sevmez. Ticari elma yetiştiriciliğinde toprağın yabani otlardan temizlenmesi, havalandırılması ve gübrelenmesi ile birlikte uygun sıcaklık ve güneş ışığının bulunması elmaların sağlıklı ve bol olmasını sağlar.

Elma ağacı hangi ayda sulanır?

Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur.

Saksıda elma ağacı nasıl yetiştirilir?

Elma ağacının kök sisteminin iki katı büyüklüğünde bir saksı seçin. İlk başta 38 lt’lik bir saksı uygundur. Ağacı saksının içine yerleştiririz ve saksının içinde geri kalan boşlukları toprak karışımı ile doldurmalıyız. Aşılık filizin toprağın yüzeyinden en az 7,5 cm yükseklikte olması gerektiğini unutmayın.

Elma ağacı dikildikten kaç yıl sonra meyve verir?

Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar.

Elma ağacı tek dikilir mi?

Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir. Dikilen Elma Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani elma anaçlı bir elma fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5.

Elma fidesi ne zaman budanır?

Elma ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yapraklar gelişirken budama yapmamalıyız (bu durumda obur dallar hariçtir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).

1 ağaçtan ne kadar elma çıkar?

Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.

Elma ağacı hangi toprakta yetişir?

Toprak derinliğinin 2 metre veya daha fazla olması istenir. Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.

Elma ağacı ne zaman dikilir?

Açık köklü fidanlar mevsim olarak ise 11. Ay ile 3. Ay arasında dikilmeli. Fakat fidanlar tüplü ise 12 ay boyunca dikimi yapılabilir.

Elma ağacına hangi gübre iyi gelir?

Birçok elma yetiştiricisi tarafından kullanılan yaygın bir gübreleme şeması vardır, bu şemaya göre yılda bir kez ve genç ağaç başına 0,5-2 kg NPK 12-12-12 veya 11-15-15 gübreleme, olgun ağaç başına ise 3-5 kg NPK 12-12-12 veya 11-15 -15 gübreleme yapılmalıdır.

Elma ağacı gölgede yetişir mi?

Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar.

Elma nasıl toprakta yetişir?

En uygun alt toprak çakıllı-tınlı olmalıdır. Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır. Elma, meyve ticaretinde ilk sıralarda yer alan bir meyvedir.

Elma ağacı ne zaman açar?

Elma ağacının ilkbaharda çiçeklendiğini belirten Şakir Karamanlı, “Elma ağaçları bahar mevsimi olan Mayıs ayında çiçek açar.

Elma ağacı ömrü ne kadardır?

Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.

Elma ağacı kaç derece soğuğa dayanır?

Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar.

İyi fidan nasıl olmalı?

Fidan dikerken kök sitemine dikkat Saçak kökler ana kökten eşit oranda dağınıklık göstermeli, bir tarafı çıplak kök yapısı uygun değildir. Kök sistemi iyi olan bir fidanın tutma ihtimali yüzde 90 ve üzeridir. Üreticilerimiz fidan alırken kök bölgesindeki toprakları kazıyıp köklerde ur olup olmadığı kontrol edilmeli.

Elma soğuk havaya dayanıklı mıdır?

Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma ne zaman yetişir?

Hasat Zamanı : Erkenci bölgelerde temmuzun ortasından sonuna doğru diğer bölgelerde ise ağustos ayı ortalarına kadar hasat yapılabilir. Meyve Özellikleri : Orta iri, koyu kırmızı, sulu ve lezzetlidir. Eylül ayının son haftası olgunlaşır.

Gençleştirme budaması nedir?

∎ Verimden düşmüş yaşlı ağaçlarda dal kesimleri ile yeniden kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç oluşturulmasına gençleştirme budaması denir.

Budama Teknikleri Nelerdir?

a) Şekil budaması, b) Ürün budaması, c) Gençleştirme budaması.

Elma neden dökülür?

Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.

Elmanın Dışı Neden yağlı olur?

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.

Elma ne verir?

Başta C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur. Zengin su içeriği ile vücudun düzgün çalışması için gerekli olan hidrasyonu sağlar.

Elma her yerde yetişir mi?

Elma, Türkiye’de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.

Elma çekirdeğinden elma ağacı olur mu?

Elma ağacı dikmek için bir fidanlığa gidip tohum satın alman şart değil; en sevdiğin elmanın çekirdeğindeki tohumları kullanarak ağaç dikebilirsin!

Elma hangi rakımda yetişir?

Elma Kaç Rakımda Yetişir? Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 metreden yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.

Elma ağacı ortalama kaç kilo verir?

Ağaçlardaki bütün meyveler merdiven kullanmaksızın rahatça toplanabilir. Verimli topraklarda ağaç başına 60-70 kg ürün alınabilir. Dönümden ortalama 6-8 ton ürün alınabilmektedir.

Elma nasıl Irileşir?

Elmalar- da toprak neminin meyvelerin irileşmeye başladığı ve olgunluğa yaklaştığı sıralarda uy- gun bir ölçüde tutulmasıyla, meyve iriliğinde elverişsiz duruma göre % 20-40 oranında artış sağlanabilmektedir.

Elma ağacı bakımı nasıl yapılır?

Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi elma ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Dışarısı aşırı soğukken saksıları korumalı fakat çok sıcak olmayan bir yere taşıyabilirsiniz. Ağacınızı diktiğiniz andan itibaren sulama ve budama yapabilirsiniz.

Elma fidanı neden kurur?

Elma ağaçları zaman zaman kuruma tehdidi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun nedenleri arasında genellikle insan hataları başı çekmektedir. Zira uygulanan yanlış bakım yöntemleri ve yüksek verim elde etmek için uygulanan yanlış ilaçlama yöntemleri kurumaya neden olmaktadır.

Fidan dikimi sonrası neler yapılmalı?

Eğer saksı veya poşetteki bir fidanı dikiyorsanız, önce saksıyı veya fidan poşetini çıkartın ve kök sistemini gevşetin. Eğer kökler çok fazla sık iseler veya kökler sarılmış ise önce bitikiyi yere yatırın ve sonra avuç içinizle bitkinin kök topaklarına sertçe bastırarak onu gevşetin.

Elma ağacı nasıl çoğalır?

Elma Ağacı Çoğaltılması Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, çağdaş yetiştirme yöntemleri de elma ağacının aşılama yoluyla ve vejetatif çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılmasını önermektedir. Doğal ortamda elma ağacı tohumdan yetişir.

Elma ağacı hangi mevsim meyve verir?

Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.

Elma ağacına hangi meyve Asilanir?

Elmaya: Armut, Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik. Vişneye: Kiraz. Ahlata: Armut, muşmula, ayva.

Elma nasıl depolanır?

Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.

Elma ağacına ne zaman ilaç atılır?

uygun ilaçlama zamanı, pembe tomurcuk veya çiçek taç yapraklarının döküldüğü dönemde; Elma gri yaprakbiti için 100 sürgünde 1 koloni, Elma kırmızı gal yaprakbiti için 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü zamandır. ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir.

Yeni dikilen fidana kaç litre su verilir?

Fidan dikildikten sonra köklerin hava almaması için toprağa ayakla bastırılır ve 5 litre kadar can suyu verilir.

Yağmurdan sonra fidan dikilir mi?

Ağır topraklarda, yağmurlu havalarda dikim yapmaktan kaçınılmalıdır. Dikim yapılacağı esnada bitki, kuvvetli güneşin etkisinden korunmalıdır. Dikilecek fidanda kök kıvrılması, gövde ve dal yaralanması olmamalıdır. Fidan dikilirken köklerin hava ile uzun süre temas ettirilmemesi gerekir.

Maybe you are interested in:

iç mimari tasarım nedir

Related searches

  1. Elma nasıl dikilir
  2. Kaç elma çekirdeği Öldürür
  3. Çekirdekten yetişen elma meyve verir mi
  4. Elma nasıl KURUTULUR
  5. Çimlenmiş elma çekirdeği nasıl ekilir
  6. Elma çekirdeği nasıl ekilir
  7. Elma çekirdeği jeli nasıl yapılır
  8. Elma çekirdeği zehirli mi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button