Elma fidesi nasil yetistirilir
Çekirdekten yetişen elma ağacı meyve verir mi?
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır.
Elma ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Elma ağacı hangi ayda dikilir?
Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur.
Elma ağacı kaç günde bir sulanır?
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Elma saksıda yetişir mi?
Elma ağacının kök sisteminin iki katı büyüklüğünde bir saksı seçin. İlk başta 38 lt’lik bir saksı uygundur. Ağacı saksının içine yerleştiririz ve saksının içinde geri kalan boşlukları toprak karışımı ile doldurmalıyız. Aşılık filizin toprağın yüzeyinden en az 7,5 cm yükseklikte olması gerektiğini unutmayın.
Elma ağaçları kaç yılda yetişir?
Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Elma ağacı kışın nasıl olur?
Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.
Elma ağacı ömrü ne kadardır?
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
En çabuk hangi ağaç meyve verir?
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Elma ağacı kaç günde çıkar?
Dikilen fidanlar 7-8 yıl içinde meyve vermeye başlar ve bir elma ağacı yaklaşık 35 yıl boyunca meyve verebilir. Ticari olarak meyvelerin toplanması için ağaç üzerinde tam olgunlaşması beklenmez. Tam olgunlaşan meyve, ince kabuklu ve dolayısıyla hassas olur.
Elmanın yetişme koşulları nelerdir?
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m’den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Elma ağacı nasıl çoğaltılır?
Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, çağdaş yetiştirme yöntemleri de elma ağacının aşılama yoluyla ve vejetatif çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılmasını önermektedir. Doğal ortamda elma ağacı tohumdan yetişir.
Elma ağacına hangi gübre verilir?
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Yeni dikilen ağaca ne kadar su verilir?
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Elma ağacı gölgede yetişir mi?
Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar.