
Elma ağacının özellikleri nelerdir?
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.’den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Elma ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Elma ağacı güneşi sever mi?
Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi elma ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar.
Elma ağacı nasıl toprak sever?
Toprak derinliğinin 2 metre veya daha fazla olması istenir. Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.
Elma ağacı neyi sever?
Elma ağaçları, serin ve ılıman iklimlerde yetiştirilen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Elma suyu sever mi?
Sulama : Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip olduklarından dolayı diğer bir çok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar.
Bir elma ağacının ömrü ne kadardır?
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Elma ağacına hangi gübre verilir?
Birçok elma yetiştiricisi tarafından kullanılan yaygın bir gübreleme şeması vardır, bu şemaya göre yılda bir kez ve genç ağaç başına 0,5-2 kg NPK 12-12-12 veya 11-15-15 gübreleme, olgun ağaç başına ise 3-5 kg NPK 12-12-12 veya 11-15 -15 gübreleme yapılmalıdır.
Elma kaç ayda yetişir?
Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.
Elma ağacı budanır mı?
Elma ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yapraklar gelişirken budama yapmamalıyız (bu durumda obur dallar hariçtir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Kışın elma olur mu?
Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir.
En iyi elma nerede yetişir?
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye’nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi’dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Elma kaç derece soğuğa dayanır?
Ticari soğuk muhafaza depolarında elma 0 °C ile 2 °C’de muhafaza edilmektedir. Birçok elma çeşidinin -1 °C ile 0 °C’de ve %85-90 bağıl nem içeren ortamda uzun süre muhafaza edildiği kaydedilmektedir. Elma -2 °C’de donmaktadır.
Elma ağacına hangi ilaç atılır?
% 2’lik Bordo Bulamacı veya hazır bakırlı preparatlardan birisi ile % 0,8 dozunda kullanılmalıdır. Budamadan sonra % 1,5’lik Bordo Bulamacı uygulanmalıdır.
Elma ağacı kışın nasıl olur?
Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.
Yazın meyve ağaçları kaç günde bir sulanır?
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Elma ağacı nasıl büyür?
Elmaların sağlıklı şekilde büyümeleri için uygun sıcaklığa ve toprağa sahip olması önem taşır. Elma bitkisinin 7 derece altında 1000 saat kadar bir soğuklanma süresine sahip olması, meyve üretimini artırır ve hızlandırır. Fazla soğuğa gelmeyen elma bitkileri, 20 – 26 derece arası sıcaklıklarda ideal olarak yetişir.
Elma ağacı fidanı ne zaman dikilir?
Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur.
Ağaçlar en son ne zaman sulanır?
Sulama zamanı ve miktarı Meyve ağaçları, Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder. Yeni dikilmiş olan meyve fidanlarının sulanmasına biraz daha erken başlanır.
Bir elma ağacı kaç litre su ister?
M9 diye anılan elma ağacının yaz aylarında günlük 40-50 litre su ihtiyacı olduğunu söyleyen Çınar “bir M9 elma ağacı verdiği elma meyvesi kadar suyu bir günde tüketiyor. Yani biz 650 bin ton elma üretiyorsak Isparta’da yaz döneminde günlük 650 bin ton sulamaya gölden su veriyoruz” dedi.
Elma ağacı kaça kaç dikilir?
Elma ağaçları arasındaki dikim mesafeleri elma çeşidine ve özellikle de olgun ağacın yüksekliğine ve hangi ölçüde yapılacak olan tarım tercihimize bağlıdır. Sıralar arasındaki ve sıraların üzerindeki ağaçlar arasındaki mesafeler 7m X 5m ile 1.8m X 1.8 m arasında değişmektedir.
Elma ağacı neden döker?
Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Elma ağacının verimi nasıl artırılır?
Elma ağacının yükünün seyreltmek, iyi bir verim elde etmek ve bir sonraki yıl ürün verecek olan çiçek tomurcuğu oluşum oranını garantilemek için çok önemlidir (ayrıca periyodisite fenomenini önler). Elma ağacının yükünü seyreltmek ilkbahardan yaz aylarına kadar (Nisan-Temmuz) yapılmalıdır.
Elma ağaçlarına ne zaman ilaç atılır?
uygun ilaçlama zamanı, pembe tomurcuk veya çiçek taç yapraklarının döküldüğü dönemde; Elma gri yaprakbiti için 100 sürgünde 1 koloni, Elma kırmızı gal yaprakbiti için 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü zamandır. ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir.
Çekirdekten yetişen elma meyve verir mi?
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır. Çekirdekten yetişen fideler çok daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli, sizden hiçbir şey istemeyen ve çok üretken olacaklardır.
Elma nerede yetişmez?
Dünya üretimi
Elma üretimi – 2019 | |
---|---|
Ülke | (Milyon ton) |
Çin | 42.4 |
ABD | 5.0 |
Türkiye | 3.6 |
Maybe you are interested in:
plastik malzeme ne ile boyanır
İlgili aramalar
- Elma ağacı yaprağı
- Elma ağacı budama
- Elma ağacı çiçeği
- Elma ağacı Hastalıkları
- Rüyada elma ağacı Görmek
- Elma ağacı Bakımı ve ilaçlaması
- Elma yetiştiriciliği PDF
- Elma ağacı Fidanı