Bahçede salatalık yetiştirme
Bahçede salatalık nasıl yetiştirilir?
Tohum ekiminden 5-6 gün sonra hafif yağmurlama yapılarak toprak yumuşak tutuluyor. Eğer salatalık yetiştiriciliği yapılan yer kuraksa, ocaklar 5-10 cm derinliğinde açılıyor. Nemli toprağa 2-3 tohum bırakılıyor. Aşırı yağış alan bölgelerde ise 10-15 cm yükseklikte kümbet olacak şekilde ekim tamamlanıyor.
Salatalık fidesi kaç derece soğuğa dayanır?
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ Ilık iklim sebzesi olan hıyar soğuklara karşı çok hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Hıyar tohumlarının ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısının en az 11 C olması gerekir.
Salatalık ekimi hangi ayda yapılır?
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Salatalık en çok neyi sever?
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Salatalık ne kadar sürede meyve verir?
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız.
Salatalık kaç günde bir sulamak lazım?
Yüksek ışık ve sıcaklık koşullarında hıyar bitkisi m2 den günde 2,5-4 lt su kaldırmaktadır. Harcanan bu suyun dengeli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Damla sulama sistemi bu açıdan çok uygundur. Seradaki hava nemi %60- 80 arasında olmalıdır.
Salatalık kaç günde bir hasat edilir?
Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir. Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır.
Bahçeye salatalık tohumu nasıl ekilir?
Salatalık Tohumu Nasıl Ekilir? Salatalık tohumu ekilmeden önce "ocak" adı verilen yuvaların hazırlanması gerekiyor. Her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmalıdır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz.
Salatalık kaç gün arayla sulanır?
Key moments
- Meyveler görülmeye başladıktan sonra toprak nemini kontrol etmek şartıyla 3 günde bir sulama yapılmalıdır. …
- Su eksikliğinde yapraklarda pörsüme, yapraklarda küçülme, gövde ve yapraklarda tüylülük artışı görülmektedir.
Salatalık susuzluk yapar mı?
Susuzluğu gideren ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan 10 besini tüketin! Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da zengin içeriklidir.
Salatalık ne kadar arayla dikilir?
Salatalık(hıyar) tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Salatalık(hıyar) tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Salatalık(hıyar) tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm , sıralar üzeri mesafe 40-50 cm ,sıralar arası 120-130 cm arasındadır. …
Salatalık ekerken nelere dikkat etmeliyiz?
Salatalıkları ekerken nemli ve sıcak bir gün olmasını tercih etmeniz verim açısından iyi olacaktır. Sonrasında toprağa sprey şişeyle can suyu vererek toprağın nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Sulama konusuna gelince salatalık her gün sulama isteyen bir bitkidir.
Salatalık nasıl depolanır?
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Salatalık hangi bölgelerde yetişir?
Salatalık ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
Salatalık hangi mevsimde olur?
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Hıyar ne zaman çıkar?
Salatalık özellikle hasadı yaz aylarında yapılan sebze çeşitlerinden biridir. Salatalık hangi mevsimde ve ayda yetişir? Salatalığı mevsimine uygun şekilde satın almak isteyen kişiler yetişme zamanlarını takip etmektedir. Hasadı haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılan bu sebze reyonlarda yerini almaktadır.
Salatalık fidesi nasıl büyür?
Salatalıkları saksıda yetiştirmek istiyorsanız nemli bir bez yardımıyla veya su içerisinde biraz çimlendirmeniz gerekir. 3 gün bekledikten sonra rahatlıkla saksıya ekebilirsiniz. Ancak saksıya ekerken mutlaka bitki desteklerinden yararlanmanız gerekir. Aksi halde bitkinin verimi çok az olabilir.
Salatalık neden ölür?
Toprakta azot ve potasyum başta olmak üzere eksik besin maddeleri olmadığını farzedersek, yanlış sulama yüzünden hıyar bitkinizi durduk yerde kaybedebilirsiniz. Hıyarda bir sulama rejimi ortaya koymalı ve buna azami olarak uymalısınız.
Salatalıkta dişi çiçek nasıl anlaşılır?
salatılık Kabakgiller ailesinden olduğu için bütün kabakgiller türlerinde çiçekleri birbirine benzerler erkek çiçeğin çiçekleri marul gibi dişi çiçeğin altında yuvarlak dişikinlik vardır.
Salatalıkta şekil bozukluğu neden olur?
Hıyarda meyve şekil bozukları; gece gündüz arası sıcaklık farkı, bor ve potasyum gibi bitki besin elementi eksiklikleri, mozaik virüsü, trips gibi zararlı ve hastalıklardan kaynaklanabilir.
Domates biber salatalık kaç günde bir sulanır?
15-20 gün ara ile sulama yapılmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır.
Salatalık fidesi nasıl sulanmalı?
Her türlü sebze meyve yetiştiriciliği için geçerli olduğu gibi salatalık da güneş olmayan saatlerde sulanmalıdır. Bunun için sabahın çok erken saatleri ya da akşam gün batımından sonrasını tercih edebilirsiniz.
Domates biber salatalık ne zaman ekilir?
Haziran: Yeşil biber, çarliston biberi, dolmalık biber, salatalık, domates, semizotu, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar, kabak, patlıcan, bamya, pırasa, fasulye, havuç, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Ekilen domates tohumu kaç günde çıkar?
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidesi haline geldiklerinde daha büyük bir saksıya veya bahçeye dikilebilir.
Salatalık neden acı olur?
Aslında bu bir savunma mekanizmasıdır. Normalde bu madde yapraklardayken herhangi bir stres altında meyveleri korumak için yapraktan önce meyvenin dip kısmına stres şartları da devam ederse tüm meyveye yayılır. Bu nedenle bitkiyi strese sokmamak gerekir. Bu acılaşma toprak kaynaklı da olabilir.
Salatalık çiş yapar mı?
Kas ve kemik dokuları salatalıkla yenilenir. Bedenin ihtiyaç duyduğunu günlük vitamin salatalık sayesinde karşılanır. Salatalığın idrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini azaltır.
Salatalık doyurur mu?
Örneğin, salatalık ve brokoli ve marul hem tokluk veren hem de vitamin sağlayan değerli sebzeler. Salatalık %96, brokoli %89 ve marul ise %95 oranında su içerir. Ara öğünlerde de tüketilebilen ve 1 tanesi yaklaşık 10 kalori olan salatalık en iyi doyuran sebzedir.”
Suyun yerini ne tutar?
Mesela yeşil çay su yerine geçer mi, ayran içmek suyun yerini tutar mı? Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Salatalık fidesi neden ölür?
Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı Pythium spp. ve Fusarium spp. gibi toprakta doğal olarak bulabilen olan bir grup mantardır. Enfeksiyon belirtileri, yeni ortaya çıkan fidelerde solma ve kök çürümesi olarak fide evresinin başlarında ortaya çıkar.. Bitkinin bükülmesine ve kurumasına yol açar.
Salatalıkların Yumuşamaması için ne yapmalı?
Salatalık buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Bütün salatalıkları havlu kağıda sarın ve koroplast Büyük kilitli poşete koyun ve buzdolabının üst kısmına yerleştirin.
- Kağıt havluya sardığınız dilim veya tüm salatalıkları kilitli poşete koyup havasını alarak kapatın.
- Buzdolabına yerleştirin.
Salatalık hangi organa iyi gelir?
- -Vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. …
- – Ağız kokusuna iyi gelir. …
- – Kemikleri ve kıkırdakları korur. …
- – Beyin sağlığı için oldukça yararlıdır. …
- – Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük vitaminlerin büyük bir kısmını karşılar. …
- – Boşaltım sisteminde oluşabilecek olası problemlere engel olur. …
- – İdrar söktürücüdür.
Maybe you are interested in:
Related searches
- Bahçede salatalık yetiştirme
- Kışın evde salatalık yetiştirme
- Tarlada Salatalık Nasıl YETİŞTİRİLİR
- Evde salatalık yetiştirme
- Salatalık coşturan
- Salatalık YETİŞTİRİCİLİĞİ Püf Noktaları
- Salatalık ekimi Ne zaman Yapılır
- Salatalık Kaç Günde yetişir